April 18, 2011

Period tak Lawas

Salam..

image from google

Dulu aku ingt, kencing sahaja yang pandai x lawas..rupa-rupanya period pun pandai jugak x lawas..

Aku start tahu yang period jugak boleh jadi x lawas masa berurut hari tu. Mama aku yang jumpa mak cik dpn umah yg pndai mengurut tu yang bgtau. Tahap ke”terrer”an beliau tentang mengurut ni, jangan ditanya, kurang pulak aku tahu. Hehe.

Berbalik kepada crita masa mama aku jmpa ma cik tu, mama aku pun crita la perihal ke”tunggang-langgang”an period aku semenjak berkahwin ni. Then dia ckp, maybe period aku keluar x habis sgt, that’s Y belum smpi masa period aku yang betul, sudah ada darah yang kuar sikit2.

Tapi ma cik tu x ada pulak bgtau cara untuk lawaskan period. Dia just bgtau, maybe darah aku yang malu2 sbb tu kluar sikit2 tu disebabkan period x lawas.

So I’ve done some research from internet, n aku ada jumpa satu jer petua untuk lawaskan period. Aku jumpa petua tu pun dari satu forum. Ala, sori la,,aku pun x smpt copy paste dr forum tu. Hamba Allah tu bg skali jer comment kat sana. Dia bgtau cara nak lawaskan period tu cam ni:

1) Tumbuk kunyit.
2) Campurkan kunyit dengan air masak. Then kacau.
3) Pastu tapis air tu.
4) Minum air tapisan kunyit tu.

Itu jer yg dia bgtau. Memang ringkas. Smpi aku pun x tau bila masa minum, berapa ml/liter air yang nak cmpur tu...tapi at least dia bgtau la kan cara.

Aku ingt aku nak try. Lagipun mmg mudah n ringkas kan. X payah aku meredah hutan untuk cari herba2 untuk lawaskan period aku. So why don’t I just try kan? X de harm pun.

Kalo korang ada any petua untuk lawaskan or lancarkan period, tolongla share dengan aku eh...? Please....

Atau kalo korang ada kenal dengan mana2 produk yang baik untuk melancarkan period, menetapkan kitaran period serta bagus untuk menguatkan rahim/hormone..tolong2 lah share n comment dkt bwh ni k. kalo x pun, tlg la share dkt chat box aku..

Allah sahaja boleh balas jasa korang n aku memang hargai sangat2...

Terima kasih dear readers....

20 comments:

  1. eermm pernah gak nak buat air ibu kunyit nie.. tapi MIL x bagi minum sbb dia kata masa tu ain belom preggy.. jadi sbg alternatif ain minum bidadari.. bidadari dari DCL. bagi akak setakat nie bidadari tu sgt ok.. bagus gak tuk peranakan.. mungkin leh cuba..

    ReplyDelete
  2. oo ye ke kak ain..nnt nak try jugak la..so bidadari tu, kak ain try masa belum peknen la kan? haritu ada kazen husband sy suruh try minum bidadari tp dia kata bidadari tu panas skit..tu yg tkut x seswai untuk org nak conceive..

    ReplyDelete
  3. hurmm..mcm2 produk yg ada skang ni utk lancarkan period..tp xtaula nk promote yg mna..hehe..ada yg mkn bidadari..curora (eh btoi ke eja ni)pastu mcm sy sndiri mkn moment (produk hpa)..tp psl petua guna kunyit tu kan..mcm bgs je..bole la cuba..

    ReplyDelete
  4. fika, thanks for the comment. tulah sy tgh cari2 produk yg ok..ingt mcm nak try bidadari la..ramai org kata ok..

    ReplyDelete
  5. lalink.. bagi akak bidadari tu xdelah sepanas jamu mak dara.. (akak ko nie semua dia cuba termasukla jamu mak dara..hek hek).. cuma betollaa sebelom amek bidadari tu mmg akak buat detox dulu.. lagipon masa tu akak mmg x pernah detox2 nie.. so seminggu detox.. (tp x guna air dcl..guna air masak jerk yg biasa.. nak jimat kan..hehehe).. then abes seminggu akak taram bidadari tu.. pastu akak ko memantapkan diri ngan Q-she.. hehehe akak amek nie semua dari zaman anak dara lagi.. lepas kawen tu continue ajerk..

    ReplyDelete
  6. hye awk..sy bloghopping n jmpe blog awk..huhu..sy pon kawen lebey kurang sama tarikh ngan awk...n sy nye piyed regular cycle 28 hari...tp mase hari ke 13-16 tu kekadang akan kuar cecair pekat yg campur darah...sy xtau nk anggap ni spotting ke ape kan..yg sy google tu org ckp mase ovulation..so sy jmpe ngan dr..dia buat TVS terus..n ckp rahim sy ni terbalik..sy google n rs mende tu mmg 20% perempuan dalam dunia akan lahir ngan rahim cmni..cmne nk add awk kt fesbuk..maybe bleh share lg byk pengalaman..heee..thanks!

    ReplyDelete
  7. saya pon makan bidadari (kadang2..huhuhu)

    tapi mak saya pon kata kunyit tak elok sebab panas..orang lepas pantang elok la makan kunyit..

    ReplyDelete
  8. dulu2 kwazi pernah mkn HPA 1 kali. ok jgk. dulu period kwazi pun berterabur. skrg alhamdulillah regular walaupun cycle panjang. hihi. diet mknn seimbang (jgn kurang jgn lebih) n manage stress. best of luck tinie! :))

    ReplyDelete
  9. kak ain - thank u kak ain for the info. cuma sy pon x tau sgt nak buat detox2 ni..yg kat tenet tu dia bgtau buat detox dengan mkn pil detox dcl tu..tu je..yg pasal detox air ni.. sy x tau sgt la kak..share la cara detox dkt blog akak..hehehe..

    ReplyDelete
  10. Cik puan ANONYMOUS..

    Yeke? ada jugak eh kes rahim terbalik..alamak..tkut nyer...TVS tu buat mcm mana dear? kes kita sama la..asal je hari ke 13-16 mmg ada darah kluar..sy dah jumpa doctor, pas buat ultrasound scan dia just boleh conclude yg tu sbnarnya ovulation bleeding/spotting, sbb ada jugak pmpuan yg kalo ovulasi akan kluar darah, sbb telur tu nak kluar dr ovari kita..tapiiiii, yg bulan ni dia jadi pelik lagi, sebab, dah nak dekat 10 hari period sy sikit2..mslhnye..darah tu kuar awal dr tarikh period sy sptutnya kluar..pelik btul la...smpi sy dah mls nak jumpa doc, ingt pas ni nak buat pap smear..tp tkut ngan result dia..doakan sy ye cik anonymous..oo ya,,add la sy kat fb..emel sy windi_kirana@yahoo.com...ok? thanks dear..pas ni bleh share2 pengalaman kan?

    ReplyDelete
  11. kwazi - thanks for the info kak..haritu mcm mau try hpa, tapi bila tgk testimoni mcm ramai yg ckp tiada perubahan. tapi bila baca bidadari, lebih bnyk feedback positif. tp tgk jugak la ba tu, lain org lain la effect dia kan? tapi x apa, sy try bidadari dlu, kalo x ngam jugak, sy try hpa tu k...thank u kwazi..hehe

    ReplyDelete
  12. Yummy Mummy - tulah sbb sy x jadi nak try..tkut jugak nnt ada effect lain pulak..oo, try bidadari jugak eh..sy baru nak try sbb period sy mmg "terumbang-ambing" pas kawin ni..huhuhu..harap2 dpt regular kan balik..InsyaAllah..doa2kan la eh..

    ReplyDelete
  13. eh ada ae camtu...fes time dgr...macam2 kan...kita ni org pompuan camtu la...best jumpa awak...ada geng ttc...folo ae...

    ReplyDelete
  14. hye girls..sy puan anonymous lagi...hehe...sy dh emel tinie coz sy xjmpe tinie kt fesbuk :) harap2 kta bleh share pengalaman kta TTC ni kan..sy stil xde courage nk wat blog lg neh...insya-Allah doa2 kita untuk mendapat zuriat diperkenan Allah amin :) tk care girls!

    ReplyDelete
  15. hi Tini, akak x pnah try ptua guna kunyit tu, tp akak pnah gak amik bdadari DCL tu. Rsa pun best hehe. Kalo Tini ada guna ubat doctor, akak rsa lbih baik Tini try satu2 dulu, jgn campur2 ngan ubat herba ni. Kalo mkn herba pun, jgn cmpur2 / cpat sgt btukar2 produk dlm wktu trdekat.
    Tini, try satu2 dulu.Nnt kite x tau plak mana satu yg bkesan..hehe pnjang plak hujah akak nih..sorry

    ReplyDelete
  16. mommyAgharr - doctor x de bg ape2 ubat kak..thats y sy rasa sy ptut mkn something untuk regular kan n mantopkan rahim sy..thats y sy tnya tu kak...hehe..sy dah beli pun BIDADARI DCL tu..but skrg kena detox dlu sminggu baru bleh stat minum bidadari tu...thanks for the info kak...

    ReplyDelete
  17. wah2, detox mcmana tu tini? share la. hihi.

    ReplyDelete
  18. eh, camana buleh tersama pulak ni.
    Saya pun baru terjumpa resepi kunyit ni. Ada gak sy tulis kat blog tu. Sy decide nak buat detox kunyit ni sambil2 tengok suhu badan guna bbt. Bila minum, suhu naik sikit, kalau tak minum suhu turun. So, eloklah kot. lepas ovulasi kan sepatutnya badan kita panas.

    ReplyDelete
  19. kak wazie..sy buat detox tu cuma dengan mkn ubat detox yg produk dcl pnya..nama dia inte-cleanse,,mkn tu jak..kompom senang membuang...so kena mkn ubat tu 3 biji sblom tido selama 7 hari, lepas tu baru stat minum bidadari tu..mcm tu jak detox sy search dr intenet n tnya agen dcl.

    ReplyDelete
  20. shizni - shizni, tp sy x try pon resepi kunyit tu..coz minta pandangan kawan2, dorang x brapa galakkan kunyit tu coz kita blum mengandung lagi kan..tp kalo shizni try pon x pe, x de mslh. mak sy kata dorang dlu slalu minum air kunyit sbb nak kurus..lepas tu boleh je mak sy mengandung pon. lain org lain la kan..sy pon trasa nak try bbt tp x bape tahu sgt..nanti ajar k..hehe

    ReplyDelete

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

:)

Lilypie Pregnancy tickers