October 3, 2012

Pengalaman Bersalin Part 2

ok..now where are we?

Masa Dr dkt klinik kesihatan suruh aku brsegera ke hospital utk diinduce *ohmeng..aku masih lagi terkebil2 seakan tidak percaya.

Aku sampai rumah around 12 lebih then makan pastu mandi (sebenarnya mandi ni sbb mau shave mana yg ptut..hihi..yalah..manalah tau hari ni jugak kena suruh masuk hospital Likas tu. Kenala tebas apa yg ptut kenss?)

Lepas tu solat zohor jap then aku trus solat hajat utk minta Allah mudahkn smua urusan ku. Minta kekuatan dari NYA agar aku lebih tabah menghadapi dugaan yg bakal tb x lama lg ie. czer ka manalah tahu kan..

Alhamdulillah..selepas tu aku, husband and mama aku memulakan perjalanan ke Hospital Likas. Awal2 tu aku bawa 2 beg, satu utk aku n satu utk baby. Tapi ended up dgn satu beg sbb mak aku ckp mcm mau berpindah pi wad pulak sedangkan hospital tu bkn jauh benor pun.

Sampai2 dkt hospital likas, aku dan mama trus register utk msuk wad. Peringatan kepada yg x lama lg bersalin sila sedia GL kamu or ur husband GL utk yg hsbandnya keja gomen utk memudahkan sesi pendaftaran dan urusan lain. Walaupun aku ni sebenarnya layak utk bilik kelas pertama tapi jangan harap la ada kosong dkt hospital Likas tu unless kalo kamu lucky enough mungkin adala kosong.

Lepas siap sesi pendaftaran dan hampa sebab tidak dpt bilik first class, kami pun pegi bilik penilaian.Mula2 aku x phm pun kenapa bilik ni dinamakan bilik penilaian. Rupanya definisi penilaian ni ialah kamu akan dinilai samada kamu ready or mmg akan beranak atau x. So masa tu akan cek air kencing, tekanan darah, cek ve n ctg. Kalo barang siapa yang dinilai dan masih blum layak utk beranak so akan kena suruh pulang dulu.

Ok kwazie, jgn berkerut dahi dlu, ve ni nama saintifik bagi cek bukaan dkt bawah tu yer. CTG tu pulak utk cek denyutan jantung baby.

Yang paling bestnya, sangat2 la ramai org yang perlu dinilai masa2 tu. Nama pun hospital kerajaan. Hump..phm2 sndiri la yer.

Bygkan la aku smpi dkt bilik penilaian dlm kul 3.30 then cek itu cek ni sampai malam jgk aku dkt sana. Mcm2 perangai orang dkt sana. Pening doktor2 smua melayan. Mmg akan ada satu doktor yang akan rawat satu pesakit. Aku dapat doktor lelaki cina yg aku rasa mmg muda. Aku pun lupa suda apa nama doktor tu.

Mau dijadikan cerita, dia yg cek ve utk aku yer. #ohsungguhmalu. Part yang paling best, dia mmg nmpk yg aku keputihan. Memang diakhir2 pregnancy, aku mengalami keputihan yg agak teruk plus gatal yang sangat2. Sampaikan lendir keputihan tu, aku sangkakan tanda2 bersalin. Hahahaha #ohsungguhlucu.

Banyak yang akan disoal oleh doktor cthnya "Bila first dtg period? Bila last period? n bnyk2 lg la. Lagi2 kes aku ni PIH. PIH ni aku x tau stand for what tapi memang aku dikategorikan sbg PIH sbb aku ada darah tinggi. Ekceli rumit sikit jgk kes aku sbb aku berklinik dkt 2 tmpt so agak mengelirukan. Dan yang menjadi persoalan doctor masa tu, aku awal sangat diberi ubat darah tinggi sedangkan belum pun weeks 20 and above. Memang darah aku tinggi tp doktor sptutnya kena pantau dr awal dan x terburu2 utk bg ubat. Tau la kan klinik swasta mmg mcm tu. Barula ada bisnes kalo ada org sakit.

Aku memang puji la hospital gomen ni, wlpun ramai sgt patient tp still bg layanan yg bgus n teliti.

Tukar baju kaler pink pastu cek itu cek ini lastly baru turn aku buat ctg. Ramai sgt org masa tu. Bayangkan lah aku msuk bilik penilaian tu dlm pkul 3 lebih then cek ctg paling last suda pukul 12 lebih..Bayangkan la penderitaan menunggu tu.

Tapi sambil2 tunggu tu best jgk tgk gelagat ibu2 ni. Seribu satu perangai. Nurse2 sana tu tahan hati ja la dgn perangai dorang tu. Ada yang teriak2 sakit, ada yang cool ja, ada yg baru rasa sakit sikit suda trus pegi hospital maka baru ja reach 20 weeks ka..adoi.

The reason why dorang x bg lagi aku msuk wad sebab WAD SANGAT PENUH. Akhirnya aku msuk wad dlm kul 12 lebih..hampir ke pukul 1. Kesiann.

Masa tu aku suda diberitahu akan diinduce start pkul 6 pagi.. Waaah..excited plus takut. Masa tu almost zero knowledge jgk la ttg procedure diinduce ni..cuma yg ada sikit pengetahuan sbb ada kaka yg d bilik penilaian ckp yg dia pun dlu diinduce. Sampai 3 kali msuk ubat baru dia ada rasa sakit..kalo x sakit jgk stelah diinduce kali ke3 then baru akan di operate kakak tu bgtau.

Oklah..meh sambung part 3 pulak k..Bnyk pulak part2 ni..dah mcm twilight pulak..kikiki..daa~~

~to be continued

4 comments:

  1. Hahaha tinie ni, lucu la cerita ni. Senyum sorg2 kwazi baca :D kwazi tau tu bilik penilaian, pernah tunggu kakak ipar dulu. Excited konon kami ingat mauberanak suda, sebab dr kkia tuaran kena bawak pg likas. Tengok2 kena suruh balik. Hehehe.

    Time tu kwazi tengok bbrpa ibu kena tolak dr wad pegi labour room, tp semua relax jak, xda yg kesakitan. Hairan jgk kwazi. Hehehe. Tp org memang ramai lah kan. Sampai di luar wad pun ada katil. Patutu 2 bilik dua ibu jak, tapi dorg kasi muat jgk 3 katil. Apa bole buat, musim org beranak bah. Hehehe.

    Bah, cepatsambung aa.. Ini mmg teilight ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..mmg pening nurse2 d penilaian tu..nnt kaka tgk la..anyway bila due tu? x sbr mau tgk baby..mesti comel

      Delete
  2. arghh tinie....sambonggggggannye mane..aaarrghh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok haizi..sbr..ada suda dlm draft..nntkan yer..hihi

      Delete

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

:)

Lilypie Pregnancy tickers