October 15, 2012

Pengalaman Bersalin Part 3

Tido dekat wad memang x lena. Bagi aku la, org lain aku x tau. Sebilik ngan aku masa tu ada satu kaka tu, aku asik dgr jak dia menahan kesakitan bila contraction dtg. Bikin takut jgk la bila dgr dia menahan kesakitan tu. Bila siang tu, doktor pun offer dia ambil pain killer utk redakan sikit sakit contraction dia tu.

FYI, pain killer for labour ada 3 types. 1) Epidural which is painless. Dgr2 mmg along contraction mmg kita x akan rasa sakit pun. But of course it has post term effect such as terrible back pain and i heard some of the cases baby masa lahir akan tido. For me yang rasa x best la baby2 lahir2 x ada uweek uweek kan?(uweek=crying not muntah2 yer hehehe)

2) Jab on the bon*** - yang ini aku ambil becuz x tahan sgt sakit. Well induce kan mmg la sakit. Dgr org cerita pun induce ni mmg sngat sakit sbb pitocin tu, trigger contraction mmg sgt sakit..yalah benda yg dipaksa mmg slalu menyakitkan kan. What to do..

3) yg ni aku mmg no idea nama dia apa tp dia jenis sedut mcm nebulizer. But this one even the doctor said kurang effectiveness dia becuz u kena sedut sblm contraction dtg. So bg aku x brapa work becuz we never know when the contraction will come. Actually masa bukaan stat 8cm ka aku ada try sedut..tp hampeh its not working. Memang x boleh lawan suda sakit dia tu.

Awal2 lg aku suda dipesan oleh nurse yang aku akan diinduce pada pkul 6 pg. Memang aku tido2 ayam jak diwad tapi lepas pkul 4, tdo jd best smpi temimpi lg. Sehinggakn pkul 5 aku dikejutkan oleh nurse sbb dia mau buat preparation utk cek tekanan darah, cek air kncing utk org yg PIH mcm aku dan cek ctg. Aku siap merungut lg dlm hati kenapa la awal sangat kan sblm ni dibagitahu akan induce pkul 6. Padahal bnyk lg preparation utk induce ni. Nurse siap2 cucuk jarum ditgn supaya senang utk drip water atau ubat ka. Yang ni aku mmg x selesa.

Selesai segala preparation smpi ke pkul 6 pagi aku pun diarahkan utk ke tandas sekiranya mahu sebab bila suda masuk ubat memang dilarang utk bergerak atau turun dr katil pun. Bila Dr. sampai utk msukkan ubat mcm panadol wrna putih ke dlm miss V, aku pun kengkonon diam la dikatil. Tapi bila husband aku dtg pkul 6 (masa melawat) tu aku pun konon siap mkn lg, siap ada tunduk2 ambil brg lagi. Sepatutnya x bole mcm ni. If doktor ckp x bole turun katil janganla memandai mcm aku. Siap makan la ambil brg la, walaupun aku x turun dr katil tp still ada movement yg akan affect ubat yg msuk td.

Tunggu punya tunggu langsung x ada pun sakit menjelma. Supposingly, if ubat tu berkesan mild contraction akan stat rasa bila naik ke pkul 9 atau 10. Bergantung kepada badan mommy, ada yang cepat ada yang x. Dr.  or Nurse blk2 tnya ada suda contraction atau x. Ekceli aku pun susah mo jawab sbb aku x tau contraction tu mcm mana. Tapi yg aku rasa x ada pun sakit. Then drg cek ve. Memang lgsg x bukak pun. Mommy yg sebelah aku pun rupanya diinduce jgk sbb dia ada GDM. Mula2 tu masa msuk tu dia mcm x mesra tapi bila pagi2 tu makin mesra pulak brcerita. Dia pun sama2 dimasukkan ubat pkul 6 tp dia mmt trasa suda contraction n bila dr. Cek ve mmg ada bukaan suda 1cm. Aku lagi la ni yang blum ada contraksi ya pak..hehehe

Aku pun tnya nurse so mcm mana la nurse yang sy ni x ada sakit pon. Dia cek file aku. Dia siap marah2 manja n tegur aku, "itulah ko tdi, sptutnya 1 jam lepas msuk ubat x bole buat pergerakan even x turun dr katil. Kalo boleh tdo or baring jak". Ok2 it was my fault sbb mmg ada bergerak2 td. Dia bgtau yg aku akan diinduce blk pkul 1 nnt. Sebelum dan selepas msuk ubat mmg akan berkwn dgn mesin ctg tu jak. Alhamdulillah graf bacaan ctg utk baby masa tu excellent. Tapi bg jiran aku sebelah katil tu, graf ctg baby dia x cntik sgt. Kalo graf x cntik mmg baby dlm tu ada petanda yg x baik la cthnya baby kurang aktif. Kurang aktif ni ada bnyk punca antara dia baby tdo, lemas or etc (sbb itu ja yang aku tahu). So dr.cpt2 tmbah air dkt drip dia tu untuk mengaktifkan baby dia. ALHAMDULILLAH lepas tu graf ctg dia ok blk.

Memang dia sakit contraction suda la, aku dapat sabar dan ceriakan dia ja. Aku pun sebenarnya berdebar sbb
menantikan contraction tu cmana. Dr. cek VE but bukaan baru sahaja 2cm. Lepas tu pulak air ketuban dia pecah. So trus Dr. Booked bilik bersalin sbb takut baby dlm tu lemas dan dia juga disuruh berpuasa kot2 dia czer sbb mmg graf ctg dia tu kurang cntik suda.

Stgh jam sblm diinduce aku mmg suda prepare pegi toilet, mkn supaya nnt bila ubat msuk, effectiveness dia 100%. Bila dr. msukkan ubat pukul 1, aku mmg x gerak pun..baring ja memanjang. Memang aku lebihkan sejam mksdnya msuk ubat kul 1 then pkul 3 baru aku bergerak happily go after. TAPIII, yang bestnya aku suda stat contraction pkul 3..Yeay..Gumbira. Tapi yang aku rasa ni baru mild2, kira boleh tahan lg la..rasa baru mcm senggugut yg teruk..yg ini boleh ketawa2 lg.hihihi

Then smpi la ke pkul 8 lebih contraction keep going on tp aku still leh tahan sampai dr. pun tnya aku ni betul sakit ka x..aku ckp mmg ada sakit tp i still can bear the pain. Masa sblm tido Dr. ada cek VE. masa tu baru 3cm. Aku tido sampai la kul 11 lebih tb2 trbgn mau p toilet. Aku bgn tanpa teda rasa sakit perut pun. Aik, mcm mn mo beranak kalo x ada sakit perut pun. Aku bgn la pegi tandas then aku turun katil tb2 ada basah dkt cadar katil dgn dkt baju pink aku tu.

Masa tu masih mamai2. Aku pun confused samada itu air ketuban atau air kencing. Tapi x kn la aku x sdr aku trkencing. Masalahnya aku bgn dr katil then baru ada rasa basah so mustahil la aku terkencing masa tdo. Bila aku hidu, x ada pun bau air kencing. Then aku tnya org katil dpn aku mana nurse pergi sbb mlm smlm mmg nurse yg on duty ttp ada di bilik tapi mlm ni mcm x ada pulak. Dr. pun kejap lari sana lari sini. Mlm semalam mcm tenang ja x ada pun kecoh2 tp mlm ni mmg havoc hbis la.

Org dpn aku tu suruh tekan loceng utk panggil nurse yg mmg ada d atas katil tu. Bila aku tekan lgsg x ada feedback sampaikan org dpn tu tlg tekankn utk aku kot2 la aku slh tekan or tekan x kuat kn? Hehe. Bila dia tekan pun lgsg x ada feedback so aku tinjau2 dkt luar kalo2 ada nurse yg lalu lalang boleh jgk tlg panggil nurse yg on duty d room kami.

Nasib baiklah ada jgk nurse yg baik hati tlg panggilkn. Selepas dia smpai aku bgtau la yg mcm air ketuban aku kluar sikit. Then dia pun panggil dr. utk cekkn ve n tgkkn air ketuban tu sekali. Dr. Yg on duty mlm ni tu aku kenal sbb dlu Dr. Tu jgk yg rawat adik aku masa patah tangan dlu. Ingt x aku pernah bgtau dkt blog ni? So dia cek ve but still 3cm then cek kndungn air ketuban dia ckp mcm ok..x kurang pun. Aik aku pun heran. Tapi td mmg aku trasa air. Tapi x apa la, Dr.pun ckp ok. So aku smbung tido blk la. Then aku trbgn lg pkul 3 mau pegi toilet lg then aku turun jak katil aku trasa ada bnyk air yg jatuh. Sampaikn kain aku ni basah.

So aku panggil blk nurse n dia pun nmpk air aku bnyk yg kluar. Then Dr.pun cek lg bukaan masa tu suda 4cm then tgk air ketuban pun masih bnyk seolah2 mcm x ada pun air yg kluar. Dr.tu pun confused kejap, buat kol utk cek bilik bersalin ada yg kosong ka x the she decided to break my water. Opps..bergejolak hati. Adakah sampai sudah masanya. Eksaited. Wah..tapiiiii contraction x ada rasa semenjak kul 11 mlm so habaq mai cmana nk beranak kalo x ada sakit?

Aku tanya nurse tu. Macam mn mau beranak kalo teda suda contraction? Then dia ckp "nnt org dibilik bersalin tahulah tu mcm mn mau kasi blk rasa sakit tu sbb bukaan suda 4 cm" Then dia ketawa2. Dia ckp "jgn takut, x apa2 tu, ko statla hepi coz x lama lg jumpa ur baby k." Aku pun eksaited jgk.

"Ko kemas2 la beg sbb nnt bila Dr. dtg dia akan pecahkn suda air ketuban n lepas tu ko trus akan ditolak msuk dewan bersalin" kata nurse tu. Masa tu perasaan aku sgt2 eksaited plus takut jgk. Hehe. Memang satu pengalaman yg priceless. Then Dr pecahkn air ketuban, dia ckp susah skit mau pecahkn sbb dlm dia kata. Then dia brusaha jugak jolok2 then aku trasa ada panas2 kluar. Masa tu air n ada darah skit sda kluar. Basah katil tu trus dgn air ketuban aku. Then nurse punggah brg n tolak aku ke dewan bersalin. Aku cpt2 sms husband n mama aku. Masa tu perasaan eksaited tu yg melebihi perasaan takut. Sempat jgk aku minum milo n mkn biskut utk alas perut msuk dewan bersalin. Bapa aku ada minta tlg kwn dia buat air selusuh utk minum n mama aku ada buatkn air yg direndam dengan tali pusat kucing. Eh, yg air ni bkn utk diminum yer cuma disapu di perut n doa smoga aku senang beranak mcm kucing beranakkn anak dia yg ramai. Yalahkn kucingkn skali branak berekor2 anak dia means bnyk la anak dia. Pastu aku redhakn hati bnyk2 then doa bnyk2 ngan Allah smoga aku dipermudahkn bersalin. Aaaamiiiiin.

Apa yg jadi di dewan bersalin??? JENG..JENG..JENG.. Nantikn sambungannya selepas ini..

Ok2..janji kali ni x lama utk update sbb takut2 kalo kwazie beranak nnt suda..ok?

~~daaa..tungguuuu.

2 comments:

  1. Wah bestnya tinie, x sakit terus tp bukaan 4cm suda. Bole dpt pain killer lg. kakak ipar dlu masuk ubat terus sakit betul, pastu mcm dia minta pain killer tapi x kena bagi pun.

    Maksudnya kalau induced ni, possibility mau guna pain killer tu ada la kan sebab sakit. Hrp2 kwazi pun cepat jgk macam tinie. Kwazi risau lambat bukaan sebab masih belum overdue kan. Huhu. Mcm kwn sblh tinie tu yg gdm. Huhu.

    Lucu la pengalaman tinie, doktor suruh jgn gerak, boleh plak dia buat itu ini. Hehe. Kwazi hrp kwazi ada selera makan sikit la nanti supaya ada tenaga.

    Tq so much tinie, for the entry. Sgt2 hargai :)

    ReplyDelete
  2. Eh..mungkin kwazie slh phm ni..mksd sy..pain killer tu ambil ms yg dlm wad bersalin suda. Info ttg pain killer tu saja sy bgtau awal2. Masa ni sy blum ambil apa2 pain killer pun. Masa d wad bersalin baru sy ambil....

    ReplyDelete

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

:)

Lilypie Pregnancy tickers